Hydrauliek

Published on mei 27th, 2017 | by Ijdi

0

Onderhoud van hydrauliek systemen

Hydraulische systemen worden vaak toegepast bij verschillende soorten machines. Door het systeem goed te onderhouden gaan de onderdelen langer mee en de kans is kleiner dat de machine ineens niet meer werkt. Je voorkomt ook dat onderdelen defect raken en het werk stilgelegd moet worden.

In dit artikel worden enkele tips gegeven over het onderhoud van een hydraulisch systeem.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Een hydrauliek systeem bestaat uit verschillende onderdelen die samen voor de hydraulische werking zorgen. De onderdelen hangen allemaal samen en zetten elkaar in beweging. Als één van deze onderdelen defect is, zal het hele systeem niet meer werken. Het is dan niet mogelijk om gebruik te maken van de machine die door hydrauliek wordt aangedreven. Dit kan veel tijd kosten waardoor deadlines niet gehaald kunnen worden. Door het systeem regelmatig te onderhouden kun je onderdelen met slijtage direct vervangen zodat je de machine kunt blijven gebruiken. Ook is de kans veel kleiner dat onderdelen vervangen moeten worden als je ze goed onderhoud. Het vervangen van een onderdeel is tenslotte veel duurder dan de onderdelen onderhouden. Een defect heeft niet alleen effect op de machine, maar het kan ook zorgen voor andere problemen. Lekkende olie kan bijvoorbeeld de grond verontreinigen en het milieu aantasten.

Het onderhouden van een hydrauliek systeem

Bij een hydrauliek onderhoud zullen alle onderdelen nagelopen moeten worden. Elk onderdeel zorgt ervoor dat het systeem zijn werk blijft doen. De hydrauliek leiding is het onderdeel waar de olie doorheen loopt. Controleer deze leidingen op beschadigingen en scheuren. Als de leidingen beschadigd zijn kunnen ze het beste vervangen worden. Een beschadigde leiding kan namelijk voor een lekkage zorgen. Het systeem werkt dan niet meer en de olie kan schadelijk voor de grond zijn. Let hierbij ook op de koppelingen die de verschillende onderdelen met elkaar verbinden. Vooral bij de leidingen kan een slechte koppeling voor problemen zorgen. Er kan dan bijvoorbeeld geen druk meer worden opgebouwd vanwege een scheur. Een machine zal daardoor tijdelijk niet bruikbaar zijn.

Kijk niet alleen naar de onderdelen zelf, maar ook naar de hydrauliek olie. Deze olie zorgt ervoor dat er druk binnen het systeem opgebouwd kan worden. De oude olie zal met enige regelmaat vervangen moeten worden. De oude olie dient netjes weggebracht te worden zodat deze niet voor vervuiling zorgt. Als de olie regelmatig vervangen wordt kun je ook kijken of het oliepeil nog goed is. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je de olie bijvullen tot het juiste peil. Het is verstandig om eventuele olievlekken meteen te verwijderen.

De meeste machines worden vrijwel elke dag gebruikt. Het is dan ook niet verrassend dat ze vaak onder het vuil zitten door onder andere stof en olie. Dit vuil kan voor beschadigingen zorgen of het kan voor problemen zorgen doordat het vuil onderdelen blokkeert. Tijdens het controleren kan daarom het beste meteen alles schoongemaakt worden. Het is tevens direct duidelijk welke onderdelen al gecontroleerd zijn.

Onderhoud zelf uitvoeren of uitbesteden

Een hydraulisch systeem zou je zelf kunnen onderhouden. Het is daarbij noodzakelijk dat je veel verstand hebt van het systeem en de onderdelen waaruit het bestaat. In een bedrijf waar veel met hydraulische systemen wordt gewerkt kan een medewerker met veel kennis en ervaring wellicht het onderhoud op zich nemen. Er kan bijvoorbeeld om de paar maanden een onderhoudsbeurt worden ingepland. Hierbij zal erop gelet moeten worden dat elke machine aan bod komt, door bijvoorbeeld het gebruik van meerdere machines af te wisselen. Zo kunnen alle machines nagekeken worden terwijl het werk verder kan gaan.

Bij beschadigingen kunnen onderdelen vervangen worden voordat er problemen ontstaan. Als je twijfelt aan je kennis en vaardigheden kun je dit het beste overlaten aan een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Pirtek. Pirtek levert diverse services voor het vervangen en onderhouden van hydraulische systemen. Dit bedrijf kan op locatie komen binnen één uur als er problemen zijn. Het is ook mogelijk om een afspraak bij één van de locaties van Pirtek te maken. Bij de meeste bedrijven die zo’n service aanbieden bestaat de optie om elke paar maanden alvast onderhoudsbeurten in te plannen. Hierdoor ben je als bedrijf er zeker van dat de hydraulische systemen regelmatig gecontroleerd worden op beschadigingen.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑