Vrije tijd

Published on mei 26th, 2017 | by Ijdi

0

Waarop letten bij het kiezen van een crosshelm?

Ben jij regelmatig op een crossfiets, crossmotor of crossquad te vinden? Dan weet je waarschijnlijk wel dat een goede bescherming van belang is. Misschien maak je al gebruik van een crosshelm en een crossbril. Als je die nog niet hebt, dan geven wij enkele punten om op te letten bij de aanschaf van deze producten.

CrossbrillenWaarom een crosshelm dragen?

Een crosshelm is onmisbaar tijdens het crossen. De kans is groot dat je valt, zeker als je net begint. Hierdoor loop je kans op letsel, waarbij je hoofd een kwetsbaar deel is. Wees daarom verstandig en draag een speciale helm zodat je geen ernstig letsel oploopt. Een crossbril beschermt je ogen en deze zul je dus moeten dragen als je crosshelm geen vizier heeft.

Let goed op de pasvorm

Natuurlijk moet de crosshelm goed aansluiten op jouw hoofd. Het is dan ook het meest handig als je naar een winkel gaat om meerdere helmen te passen. Vaak kan het personeel je voorzien van deskundig advies voor een goede aankoop. Je kunt de helm ook online bestellen. Dit is een goede manier als je de helmen eenvoudig kunt retourneren. De helm moet niet te strak maar ook niet te los zitten. Een te strakke helm kan voor pijn zorgen doordat deze gaat knellen. Een te losse helm vangt juist de klappen bij een val verkeerd op waardoor je alsnog ernstige schade op kunt lopen. Een goede helm voelt comfortabel aan en je kan deze maar een heel klein beetje draaien als je hem op hebt. Als je geen perfect passende helm kunt vinden, neem dan liever de iets strakkere variant. Door het dragen wordt de helm namelijk vanzelf iets ruimer.

Het materiaal

Crosshelmen worden gemaakt van verschillende materialen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van polycarbonaat, glasvezel of Carbon Fiber. Als je net begint en nog geen gevaarlijke stunts probeert, dan volstaat een polycarbonaat helm. Carbon Fiber is juist geschikt voor zeer ervaren crossers aangezien dit het meest beschermende materiaal is. Voor iemand met wat ervaring is glasvezel een goede keuze.

De prijs en veiligheid

Het verschil in prijs van crosshelmen kan zeer uiteenlopend zijn. De reden dat sommige modellen een hoge prijs hebben is doordat deze diverse technieken bevatten om de helm zo goed mogelijk te maken. Ook het gebruik van meerdere lagen met een speciale functie zorgen voor een hogere prijs. Je betaalt in feite een hogere prijs voor je eigen veiligheid. Denk dus goed na over het bedrag dat je voor een helm over hebt en in hoeverre die helm jou een goede bescherming biedt.

Vervang een crosshelm bij schade

De kans is groot dat je na enkele valpartijen een beschadigde crosshelm hebt. Door deze beschadigingen kan de helm een verminderde veiligheid bieden. Het is dan ook van belang dat je na elke val de helm controleert op eventuele beschadigingen. Mocht je flinke beschadigingen zien, vervang de crosshelm dan. Bij twijfel kun je advies vragen bij de aanbieder of bij het merk zelf.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑